Καταναλώνω άρα υπάρχω!

Όταν μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ, βλέπεις στα ράφια, μεγάλη ποικιλία! Πολλές μουστάρδες, πολλά γιαούρτια, πολλά απορρυπαντικά, πολλές μάρκες και ποιότητες, πιο φθηνά, πιο ακριβά, πολλές επιλογές! Εκεί ακριβώς, στηρίζονται για να πουλήσουν! Πολλές επιλογές! Πρέπει να νοιώθει ο καταναλωτής ότι έχει πολλές επιλογές για να καταναλώσει πιο ευχάριστα. Ότι έχει την ελευθερία της επιλογής.

 Σε αυτή ακριβώς την αρχή στηρίζουν οι διαφημιστές και οι επικοινωνιολόγοι, την προώθηση των προϊόντων και της δημοκρατίας. Ο καταναλωτής και ο ψηφοφόρος, πρέπει να νοιώθει ότι έχει πολλές επιλογές. Ότι είναι αυτός που αποφασίζει, τι θα καταναλώσει ή τι θα ψηφίσει και κατ επέκταση ποιος θα τον κυβερνήσει. Τι καθεστώς θα έχει η χώρα του και τι είδος ζωή θα ζήσει. Ποιο θα είναι το μέλλον του παιδιού του και της χώρας του.

 Μια μεγάλη ψευδαίσθηση, στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος, ειδικά στις σύγχρονες εποχές. Στην πραγματικότητα, ότι τρώει, ότι πίνει, ότι φοράει και φυσικά ότι ψηφίζει, του το έχουν επιβάλει με πάρα πολλούς τρόπους! Τον παρατηρείς να αγορεύει, στις παρέες και στους χώρους συνάθροισης, και βάζει το χέρι του στη φωτιά, ότι αυτός θα καθορίσει με την ψήφο του, το μέλλον της χώρας. Τρομάρα του, δεν έχει αντιληφθεί ο φτωχός, ότι υπήρξε ένα πειραματόζωο κι αυτός, όπως και οι πρόγονοί του.

 Καμία επιλογή δεν έχει ο δόλιος. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια διεστραμμένων, που σκοπό έχουν να τον αφανίσουν. Και θα το κάνουν με αργό, βασανιστικό τρόπο. Στο τέλος θα υπάρχουν κοινωνίες ανδρείκελων, που θα υπηρετούν με μεγάλη χαρά την επονομαζόμενη ελίτ. Τον οδηγούν εκεί με μαθηματική ακρίβεια και πολύ αμφιβάλω, αν μπορεί να αντιδράσει πια!

 Ήδη ο άνθρωπος χαίρεται ή λυπάται, ανάλογα με το τι μπορεί να καταναλώσει. Η ψυχική του κατάσταση εξαρτάται από το αν έχει χρήματα για ρούχα, κινητά και ένα σωρό άψυχα αντικείμενα που του έχει επιβάλει ο διαφημιστής. Όλες οι ηλικίες των ανθρώπων, είναι καταναλωτές που εξαρτώνται από το τι θα προωθήσει πάλι το σύστημα διακυβέρνησης του πλανήτη. Πόσα αδέρφια μαλώνουν για το ποιον θα ψηφίσουν; Πια ιδεολογία θα καθορίσει, υποτίθεται το καθεστώς της χώρας; Λες και τους πέφτει λόγος. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται εκεί που τους τοποθέτησε ο εξουσιαστής.

 Αυτές τις μέρες, βλέπεις να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, χιλιάδες υποψήφιοι. Όλοι αυτοί, περιφρουρούν ουσιαστικά τον ίδιο τον βασανιστή τους! Αυτοί είναι τα πρωτοπαλίκαρα, οι γενίτσαροι. Αυτοί είναι η απόδειξη ότι ο ψηφοφόρος έχει πολλές επιλογές! Ο στρατός του συστήματος βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερος και απαρτίζεται από όλους αυτούς που φύλλισαν κατουρημένες ποδιές για να διοριστούν. Αυτοί και οι οικογένειές τους, δουλεύουν ακατάπαυστα, στην υπηρεσία του κατακτητή!

  Οι υποψήφιοι και οι οπαδοί, προσπαθούν να δείξουν ότι είναι εκεί για το κόμμα. Όλη η ζωή τους είναι προσφορά στο κόμμα. Όχι γιατί είναι αγνοί ιδεολόγοι, ούτε κατά διάνοια, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Είναι εκεί για να απαιτήσουν μετά τις εκλογές, εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, των ρουσφετιών τους. Ξύπνησαν όλοι αυτοί, έχοντας όραμα, για την ανάπτυξη του τόπου; Ας γελάσω. Είναι οι πολλές μάρκες προϊόντων, που γεμίζουν τα ράφια, ώστε να πιστέψει ο καταναλωτής – ψηφοφόρος, ότι έχει πολλές επιλογές!

 Μόνο που αν συνεχίσουν έτσι, στο τέλος θα καταλήξουν με τεχνική νοημοσύνη, σε ένα περιβάλλον υπεραυξημένης νοημοσύνης!

        Νίκος Δενδρινός.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *